53

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale

Sa i zakonshëm është seksi i dhimbshëm?

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale është shumë e zakonshme – gati 3 në 4 gra kanë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale  gjatë jetës së tyre. Për disa gra, dhimbja është vetëm një problem i përkohshëm; për të tjerat, është një problem afatgjatë.

 

Dhimbja gjatë seksit mund të jetë një shenjë e një problemi gjinekologjik, siç janë kistet  në vezore ose endometrioza. Dhimbja gjatë seksit gjithashtu mund të shkaktohet nga problemet me përgjigjen seksuale, të tilla si mungesa e dëshirës (ndjenja e dëshirës për të bërë seks) ose mungesa stimulimit seksual (ndryshimet fizike dhe emocionale që ndodhin në trup si rezultat i stimulimit seksual )

 

 

Ku ndihet dhimbja gjatë seksit?

Ju mund të ndjeni dhimbje në vulvën tuaj, në zonën që rrethon hapjen e vaginës tuaj (e quajtur vestibule), ose në brendësi të  vaginës. Perineumi është një vend i zakonshëm i dhimbjes gjatë seksit. Ju gjithashtu mund të ndjeni dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, rajonin e legenit, mitër ose në  fshikëzën urinare.

 

Kur duhet të shoh një profesionist të kujdesit shëndetësor në lidhje me seksin e dhimbshëm?

Nëse keni dhimbje të shpeshta ose të forta gjatë seksit, duhet të shihni një mjek obstetër-gjinekolog ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor. Është e rëndësishme të përjashtoni shkaqet gjinekologjike që mund të shkaktojnë dhimbjen tuaj. Mjeku juaj  gjithashtu mund t’ju ndihmojë të kuptoni  problemet me përgjigjen seksuale.

 

 

Çfarë i shkakton problemet e reagimit seksual?

Arsyet e mëposhtme janë ndër më të zakonshmet:

Gjendja juaj mendore – Emocione të tilla si frika, faji, turpi, ose sikleti për të bërë seks mund ta bëjnë të vështirë relaksimin. Kur nuk mund të relaksoheni, stimulimi është i vështirë dhe si rrjedhoje shoqërohet me dhimbje. Stresi dhe lodhja mund të ndikojnë në dëshirën tuaj për të bërë seks.

 

Probleme në marrëdhënien në çift – Problemet me partnerin tuaj mund të ndërhyjnë në përgjigjen tuaj seksuale. Një problem i zakonshëm  është një mospërputhje në nivelin e dëshirës së secilit prej partnerëve për të kryer marrëdhënie seksuale.

 

Ilaçet – Shumë ilaçe mund të zvogëlojnë dëshirën seksuale, përfshirë disa metoda  kontraceptive. Shumë ilaçe kundër dhimbjes gjithashtu mund të ulin dëshirën seksuale.

 

Kushtet mjekësore dhe kirurgjikale – Disa gjendje mjekësore mund të ndikojnë në mënyrë indirekte në përgjigjen seksuale. Këto kushte përfshijnë artritin, diabetin, kancerin dhe sëmundjet  e tiroides. Disa gra që kanë bërë operacion zbulojnë se kjo ndikon në imazhin e trupit të tyre, gjë që mund të zvogëlojë dëshirën e tyre për seks.

 

Partneri juaj – Nëse partneri juaj ka një problem seksual, kjo mund t’ju bëjë të  shqetësoheni. Nëse partneri juaj po merr një ilaç për  disfunksion erektil, ai mund të ketë orgazmë të vonë, e cila mund të çojë në marrëdhënie të gjata dhe të dhimbshme.

 

 

Cilat lloje të kushteve gjinekologjike mund të shkaktojnë dhimbje gjatë seksit?

 

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale mund të jetë një shenjë paralajmëruese e shumë sëmundjeve gjinekologjike. Disa nga këto kushte mund të çojnë në probleme të tjera nëse nuk trajtohen:

 

Çrregullime të lëkurës – Disa çrregullime të lëkurës mund të rezultojnë në ulcera ose çarje në lëkurën e vulvës. Dermatiti i kontaktit është një çrregullim i zakonshëm i lëkurës që prek vulvën. Është një reagim ndaj një substance irrituese, të tilla si sapunë të parfumuar, larës ose lubrifikantë. Mund të shkaktojë kruajtje, djegie dhe dhimbje. Trajtimi i çrregullimeve të lëkurës varet nga lloji i çrregullimit.

Vulvodynia – Ky është një çrregullim dhimbjeje që prek vulvën. Kur dhimbja kufizohet në vestibul (zona rreth hapjes së vaginës), ajo njihet si sindromi i vestibulitit vulvar (VVS). Ka shumë trajtime në dispozicion për vulvodyninë, përfshirë masat e vetë-kujdesit. Në disa raste, mjekimi ose operacioni mund të jenë të nevojshëm.

Ndryshimet hormonale – Gjatë perimenopauzës dhe menopauzës, ulja e niveleve të hormonit femëror estrogjenit mund të shkaktojë tharje vaginale. Terapia hormonale është një mundësi trajtimi. Përdorimi i një lubrifikanti gjatë seksit ose një hidratanti vaginal gjithashtu mund të jetë i dobishëm.

 

Vaginiti – Vaginiti, ose inflamacioni i vaginës, mund të shkaktohet nga një infeksion kërpudhor ose bakterial. Simptomat janë shkarkimi dhe kruajtja ose  djegia e vaginës dhe vulvës. Vaginiti mund të trajtohet me ilaçe

Vaginismus – Vaginismus është një tkurrje refleks (shtrëngim) e muskujve në hapjen e vaginës tuaj. Vaginismus mund të shkaktojë dhimbje kur përpiqeni të keni marrëdhënie seksuale. Vaginismus mund të trajtohet me forma të ndryshme terapie.

Lindja e fëmijës – Gratë që kanë pasur një episiotomi ose çarje në perineum gjatë lindjes mund të kenë dhimbje gjatë seksit që mund të zgjasin për disa muaj. Trajtimet përfshijnë terapi fizike, ilaçe ose kirurgji.

Shkaqe të tjera – Sëmundjet inflamatore të legenit, endometrioza dhe adezionet  janë të gjitha të lidhura me dhimbjen gjatë seksit.

 

 

A ka gjëra që një grua mund të bëjë vetë për të ndihmuar veten me dhimbjet gjatë seksit?

 

Nëse keni dhimbje gjatë seksit, shihni një ob-gyn ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor. Ekzistojnë gjithashtu disa masa të vetë-ndihmuese që mund të përpiqeni të lehtësoni dhimbjen gjatë seksit:

 

Përdorni një lubrifikant. Lubrifikantët e tretshëm në ujë janë një zgjedhje e mirë nëse përjetoni acarim ose ndjeshmëri vaginale. Lubrifikantët me bazë silikoni zgjasin më shumë dhe priren të jenë më të rrëshqitshëm sesa lubrifikantët e tretshëm në ujë. Mos përdorni vazelinë, vaj për fëmijë ose vaj mineral me prezervativë. Ato mund të shpërndajnë lateksin dhe të shkaktojnë çarjen e prezervativit.

 

Merrni kohë . Lini mënjanë një kohë kur as ju as partneri juaj nuk jeni të lodhur apo të shqetësuar.

Flisni me partnerin tuaj. Tregojini partnerit tuaj se ku dhe kur ndjeni dhimbje, si dhe cilat aktivitete ju duken të këndshme.

Provoni aktivitetet seksuale që nuk shkaktojnë dhimbje. Për shembull, nëse marrëdhënia seksuale është e dhimbshme, ju dhe partneri juaj mund të dëshironi të përqendroheni në seksin oral ose masturbimin reciprok.

Provoni aktivitete jo seksuale, por sensuale, si masazhi.

Merrni hapa për qetësimin e dhimbjeve para seksit: zbrazni fshikëzën tuaj, bëni një banjë të ngrohtë ose merni një ilaç kundër dhimbjeve pa recetë para marrëdhënieve seksuale.

Për të lehtësuar djegien pas marrëdhënieve seksuale, aplikoni akull ose një pako xhel të ngrirë të mbështjellë në një peshqir të vogël në vulvë.

 

 

Përpunoi: Ina Çala
Dr. Ardi PRUSHI

55

Cikli i reagimit seksual të njeriut

 

Cikli i përgjigjes seksuale të njeriut është një model me katër faza i përgjigjeve fiziologjike në trupin e njeriut ndaj stimulimit seksual, të cilat, sipas radhës, janë:

  1. Fazat e eksitimit,
  2. Rrafshnaltës (plateau),
  3. Orgazmës,
  4. Faza e zgjidhjes

 

Ky model i përgjigjes fiziologjike u formulua për herë të parë nga William H. Masters dhe Virginia E. Johnson, në librin e tyre të vitit 1966 “Përgjigja seksuale njerëzore”. Që nga ajo kohë, modele të tjera në lidhje me përgjigjen seksuale të njeriut janë formuluar nga disa studiues të cilët kanë kritikuar pasaktësi të caktuara në modelin e ciklit të përgjigjes seksuale të njeriut.

 

Faza e eksitimit (e njohur edhe si faza e zgjimit ose faza fillestare e eksitimit) është faza e parë e ciklit të reagimit seksual të njeriut, e cila ndodh si rezultat i stimujve fizikë ose mendorë erotikë, të tillë si puthja, të fantazuarit ose shikimi i imazheve erotike, që çon në eksitimin seksual. Gjatë kësaj faze, trupi përgatitet për marrëdhënie seksuale, duke çuar fillimisht në fazën e rrafshnaltës (plateau).  Ekziston një ndryshim i gjerë socio-kulturor në lidhje me preferencat për kohëzgjatjen e periudhës që paraprin marrëdhënien seksuale dhe metodat e stimulimit të përdorura.  Ndërveprimi fizik dhe emocional dhe stimulimi i zonave erogjene gjatë paralojës zakonisht krijon të paktën një eksitim fillestar fillestar.

 

Eksitmi në të dy gjinitë

Mes dy gjinive, faza e eksitimit rezulton në një rritje të rrahjeve të zemrës, ritmit të frymëmarrjes dhe një rritje të presionit të gjakut.  Një studim në 2006 zbuloi se eksitimi seksual në rreth 82% të femrave të reja dhe 52% të meshkujve të rinj lind ose shtohet nga stimulimi i drejtpërdrejtë i thithkave, me vetëm 7-8% që raportojnë se zvogëlon eksitimin e tyre.  Vasokongjestioni i lëkurës, i referuar zakonisht si skuqje seksuale, do të ndodhë në afërsisht 50-75% të femrave dhe 25% të meshkujve. Skuqja seksuale tenton të ndodhë më shpesh në kushte më të ngrohta dhe mund të mos shfaqet fare në temperatura më të ftohta.

 

Gjatë skuqjes tek femrat, njollat ​​rozë zhvillohen nën gjinj, pastaj përhapen në gjoks, bust, fytyrë, duar, thembra të këmbëve dhe ndoshta në të gjithë trupin. Vasokongjestioni është gjithashtu përgjegjës për errësimin e klitorisit dhe mureve të vaginës gjatë eksitimit seksual. Gjatë skuqjes seksuale tek meshkujt, ngjyrosja e lëkurës zhvillohet më pak në mënyrë të vazhdueshme sesa tek femra, por zakonisht fillon me epigastriumin (barkun e sipërm), përhapet në gjoks, pastaj vazhdon në qafë, fytyrë, ballë, shpinë dhe ndonjëherë, shpatullat dhe parakrahët. Skuqja seksuale zakonisht zhduket menjëherë pas shfaqjes së orgazmës, por kjo mund të zgjasë deri në dy orë dhe, ndonjëherë, do të ndodhë njëkohësisht djersitje intensive. Skuqja zakonisht zvogëlohet në drejtim të kundërt me rendin në të cilin u shfaq.

 

Një rritje në tonin e muskujve (miotonia) e grupeve të caktuara të muskujve, që ndodh vullnetarisht dhe pa dashje, fillon gjatë kësaj faze te të dy gjinitë. Gjithashtu, sfinkteri i jashtëm anal mund të kontraktohet rastësisht gjatë kontaktit (ose më vonë gjatë orgazmës pa kontakt).

 

Eksitimi tek meshkujt

Tek meshkujt, fillimi i fazës së eksitimit vërehet kur penisi ngrihet pjesërisht ose plotësisht, shpesh pas vetëm disa sekondash stimulimi erotik.  Ereksioni mund të humbasë pjesërisht dhe të rifitohet në mënyrë të përsëritur gjatë një faze eksitimi të zgjatur. Të dy testikujt tërhiqen lart drejt perineumit, veçanërisht tek meshkujt e rrethprerë ku ka më pak lëkurë në dispozicion për të akomoduar ereksionin. Gjithashtu, skrotumi mund të tendoset dhe trashet gjatë procesit të ereksionit.

 

Eksitim tek femrat

Tek femrat, faza e eksitimit mund të zgjasë nga disa minuta në disa orë. Fillimi i vazokongjestionit rezulton në fryrje të klitorisit të gruas, labia minora dhe vaginës. Muskuli që rrethon hapjen vaginale kontraktohet dhe mitra ngrihet dhe rritet në madhësi. Muret vaginale fillojnë të prodhojnë një lëng organik lubrifikues.  Ndërkohë, gjinjtë rriten pak në madhësi dhe thithkat bëhen të ngurtësuara dhe të ngritura.

 

Faza e rrafshnaltës (plateau)

Faza e rrafshnaltës është periudha e eksitimit seksual para orgazmës. Faza karakterizohet nga një qarkullim i shtuar i gjakut dhe rrahje zemre në të dy gjinitë, rritje e kënaqësisë seksuale me rritjen e stimulimit dhe rritje të mëtejshme të tensionit të muskujve. Gjithashtu, frymëmarrja vazhdon me një frekuencë të rritur.  Koha e zgjatur në fazën e rrafshnaltës pa përparim në fazën e orgazmës mund të rezultojë në fristrim seksual.

 

Rrafshnalta te meshkujt

Gjatë kësaj faze, sfinkteri i uretrës mashkullore kontraktohet (në mënyrë që të parandalojë përzierjen e urinës me spermën dhe të mbrohet nga derdhja retrograde) dhe muskujt në bazën e penisit fillojnë një tkurrje të qëndrueshme ritmike. Meshkujt mund të fillojnë të sekretojnë lëngun seminal ose lëngun para ejakulues dhe testikujt ngjiten më afër trupit.

 

Rrafshnalta te femrat

Faza e rrafshnaltës tek femrat është në thelb një vazhdim i të njejtave ndryshime të dukshme në fazën e eksitimit. Klitorisi bëhet jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe tërhiqet pak, dhe gjëndrat Bartholin prodhojnë lubrifikim të mëtejshëm. Indet e një të tretës së jashtme të vaginës fryhen, dhe muskuli pubokoksigeus shtrëngohet, duke zvogëluar diametrin e hapjes së vaginës. Masters dhe Johnson i referohen ndryshimeve që ndodhin gjatë fazës së rrafshnaltës si platformë orgazmike. Për ata që nuk arrijnë kurrë orgazmë, ky është kulmi i eksitimit seksual.

 

Faza e orgazmës

Orgazma përjetohet si nga meshkujt ashtu edhe nga femrat, duke i dhënë fund fazës së plateau-së së ciklit të përgjigjes seksuale. Orgazma shoqërohet me cikle të shpejta të tkurrjes së muskujve në muskujt e poshtëm të legenit, të cilët rrethojnë anusin dhe organet kryesore seksuale. Orgazmat shpesh shoqërohen me veprime të tjera të pavullnetshme, përfshirë vokalizimet dhe spazmat muskulare në zona të tjera të trupit dhe një ndjesi përgjithësisht euforike. Ritmi i zemrës është rritur edhe më tej. Praktikat tantrike të seksit mund të kërkojnë të zvogëlojnë qëllimin e arritjes së orgazmës, i cili shpesh është një qëllim i zakonshëm i marrëdhënieve seksuale.

 

Orgazma tek meshkujt

Tek meshkujt, orgazma zakonisht shoqërohet me ejakulim. Çdo nxjerrje shoqërohet me pulsime të vazhdueshme të kënaqësisë seksuale, veçanërisht në penis dhe ijë. Ndjesi të tjera mund të ndihen fuqishëm në pjesën e poshtme të shpinës. Konvulsionet e para dhe të dyta janë zakonisht më të fortat në ndjesi dhe prodhojnë sasinë më të madhe të spermës. Më pas, çdo tkurrje shoqërohet me një vëllim në rënie të spermës dhe një ndjesi më të butë kënaqësie.

 

Orgazma tek femrat

Gratë gjithashtu përjetojnë kontraktime të mitrës dhe vaginës. Orgazmat tek femrat mund të ndryshojnë shumë nga individi në individ. Ato zakonisht shoqërohen me një rritje të lubrifikimit vaginal, shtrëngim të mureve vaginale dhe kënaqësi të përgjithshme. Për disa gra, ekziston gjithashtu mundësia e ejakulimit të femrës (e quajtur edhe “squirting”).

 

Faza e zgjidhjes

Faza e zgjidhjes ndodh pas orgazmës dhe lejon që muskujt të relaksohen, presioni i gjakut të bjerë dhe trupi të ngadalësohet nga gjendja e tij e eksituar. Periudha refraktare, e cila është pjesë e fazës së zgjidhjes, është afati kohor në të cilin zakonisht një burrë nuk është në gjendje të orgazmojë përsëri, megjithëse gratë gjithashtu mund të përjetojnë një periudhë refraktare.

 

Zgjidhja tek meshkujt

Masters dhe Johnson përshkruan “rënien” e penisit në dy faza: Në fazën e parë, penisi zvogëlohet nga gjendja e tij e ngritur në rreth 50 përqind më të madh se gjendja e tij e dobët. Kjo ndodh gjatë periudhës refraktare. Në fazën e dytë (dhe pasi të ketë përfunduar periudha refraktare), penisi zvogëlohet në madhësi dhe kthehet të jetë i dobët. Në përgjithësi është e pamundur që burrat të arrijnë orgazmë gjatë periudhës refraktare. Masters dhe Johnson argumentojnë se kjo periudhë duhet të përfundojë para se meshkujt të eksitohen përsëri.

Edhe pse, për shkak të periudhës refraktare, është e rrallë që burrat të arrijnë orgazma të shumta,  disa burra kanë raportuar se kanë pasur orgazma të shumta, të njëpasnjëshme, veçanërisht pa ejakulim.  Orgazmat e shumta raportohen më shpesh tek meshkujt shumë të rinj sesa tek burrat e moshuar.  Tek meshkujt më të rinj, periudha refraktare mund të zgjasë vetëm disa minuta, por të zgjasë më shumë se një orë tek meshkujt e moshuar.

 

Zgjidhja tek femrat

Sipas Masters dhe Johnson, gratë kanë aftësinë të orgazmojnë përsëri shumë shpejt, për aq kohë sa të kenë stimulim efektiv. Si rezultat, ato janë në gjendje të kenë orgazma të shumta në një periudhë relativisht të shkurtër kohore. Megjithëse në përgjithësi raportohet se gratë nuk përjetojnë një periudhë refraktare dhe kështu mund të përjetojnë një orgazmë shtesë, ose orgazma të shumëfishta, menjëherë pas së parës,  disa burime thonë se të dyja gjinitë përjetojnë një periudhë refraktare sepse gratë gjithashtu mund të kalojnë një periudhë pas orgazmës në të cilën stimulimi i mëtejshëm seksual nuk prodhon eksitim.  Për disa gra, klitorisi është shumë i ndjeshëm pas kulmit, duke e bërë stimulimin shtesë fillimisht të dhimbshëm.  Pas orgazmës fillestare, orgazmat e mëvonshme për gratë gjithashtu mund të jenë më të forta ose më të këndshme kur stimulimi grumbullohet.

 

Ngjashmëritë dhe ndryshimet midis gjinive

Masters dhe Johnson argumentojnë se, pavarësisht nga disa dallime të vogla, përgjigjet seksuale si tek burrat ashtu edhe tek gratë janë thelbësisht të ngjashme. Sidoqoftë, studiuesit kanë treguar se ka shumë dallime midis burrave dhe grave për sa i përket përgjigjes së tyre.

Së pari, Masters dhe Johnson paraqitën një model për burrat, por tre modele të ndryshme për gratë. Ata deklaruan se përgjigja seksuale e meshkujve ndryshon vetëm sa i përket kohëzgjatjes; shfaqja e modeleve të ndryshme, pra, do të ishte e përsëritur. Gratë, nga ana tjetër mund të kenë përgjigje që ndryshojnë si në intensitet ashtu edhe në kohëzgjatje. Këto ndryshime mund të paraqesin probleme sepse psikologët kanë argumentuar se jo të gjithë i përshtaten këtij modeli; për shembull, shumica e grave nuk orgazmojnë gjatë marrëdhënieve seksuale penetruese.

Masters dhe Johnson gjithashtu barazojnë ereksionin e një burri me lubrifikimin vaginal të një gruaje gjatë fazës së eksitimit; Roy Levin thotë se ky vëzhgim është i rremë. Klitorisi i një gruaje është paralel anatomik me penisin e një burri. Si rezultat, ënjtja e klitorit do të ishte e barabartë me ereksionin e një burri.

Një aspekt tjetër është mungesa e përputhshmërisë midis eksitimit subjektiv seksual dhe eksitimit gjenital. Hulumtimi nga Meredith L. Chivers dhe J. Michael Bailey tregon se meshkujt kanë tendencë të tregojnë eksitim të veçantë për kategori; domethënë, ata eksitohen seksualisht nga gjinia e tyre e preferuar. Sidoqoftë, gratë tregohen jo-specifike: Organet gjenitale të tyre tregojnë eksitim si për gjinitë e preferuara ashtu edhe ato jo të preferuara. Edhe pse gratë raportuan se ishin ngacmuar në mënyrë subjektive, për shembull, një burrë dhe një grua që kryenin aktivitet seksual, organet gjenitale të tyre gjithashtu tregojnë eksitim seksual ndaj dy burrave që merren me aktivitet seksual, ndaj dy grave që e bëjnë këtë, dhe madje edhe ndaj kafshëve jo-njerëzore.

Në përgjithësi, modeli i Masters dhe Johnson duket të jetë një shembull më i mirë i reagimit seksual të burrave sesa të grave.

52

Zonat Erogjene

Zonat erogjene janë zona të trupit të njeriut që kanë sensitivitet të rritur, stimulimi i të cilave mund të gjenerojë një përgjigje seksuale, si relaksimi, fantazitë seksuale, eksitim apo orgazëm.

Zonat erogjene janë të shpërndara në gjithë trupin e njeriut, por sensitiviteti i secilës varion dhe varet nga përqëndrimi i mbaresave nervore të cilat prodhojnë ndjesi të këndshme kur stimulohen.  Prekja e zonave erogjene të një personi tjetër konsiderohet si një akt intimiteti fizik.  Nëse personi e konsideron stimulimin e këtyre zonave të kënaqshëm apo e sheh me skepticizëm varet nga një sërë faktorësh që përfshijnë nivelin e eksitimit, situatën në të cilën ndodh, kontekstin kulturor, natyrën e marrëdhënies midis partnerëve dhe historinë personale të secilit.

Zonat erogjene klasifikohen në bazë të përgjigjes seksuale që prodhojnë.  Shumë njerëz eksitohen kur partneri i tyre prek lehtësisht kapakët e syve, vetullat, shpatullat, duart, krahët dhe flokët.  Prekja e lehtë e këtyre zonave stimulon partnerin gjatë paralojës dhe rrit nivelin e eksitimit.  Gjithashtu masazhimi i lehtë apo prekja e zonës abdominale së bashku me puthjen apo prekjen e kërthizës mund të shkaktojë një lloj stimulimi seksual.

Klasifikimi

Zonat specifike

Zonat specifike të shoqëruara me përgjigje seksuale përfshijnë buzët, thithkat së bashku me zonën genitale, duke veçuar penisin, klitorisin, pjesën tjetër të vulvës dhe lëkurën perianale.  Në këtë zonë mbaresat nervore janë më pranë sipërfaqes së jashtme të lëkurës sesa lëkura normale e qimëzuar. Densiteti nervor në këto zona është goxha i lartë dhe prandaj stimulimi i tyre ka aftësinë të prodhojë eksitim cerebral të gjeneralizuar.

Zonat jospecifike

Në këto zona, lëkura është e ngjashme me lëkurën normalisht të qimëzuar dhe ka densitet normal nervash dhe folikujsh qimesh.  Këto zona përfshijnë pjesët anësore dhe të pasme të qafës, pjesën e brendshme të krahëve, aksilat dhe kraharorin.

Organet genitale

Djemtë/Burrat

Djemtë/burrat eksitohen nga stimulimi i glansit dhe penisit, pjesa e përparme e skrotumit, pjesa midis skrotumit dhe anusit (e quajtur perineum) dhe përreth anusit.  Prostata mund të stimulohet nga brenda rektumit ose duke ushtruar presion në perineum pranë anusit.  Shumë meshkuj e përshkruajnë ndjesinë e stimulimit të prostatës të ngjashme me përshkrimet që femrat i bëjnë stimulimit të pikës G.

Vajzat/Gratë

Pjesë të vulvës, sidomos klitori janë zona erogjene. Ndërkohë që vagina nuk është sensitive në gjithë gjatësinë e saj, 1/3 e poshtme (zona pranë hyrjes) ka përqëndrim të lartë të mbaresave nervore dhe sjell shumë kënaqësi kur stimulohet.   Në këtë zonë, të quajtur edhe muri anterior i vaginës është e vendosur edhe ajo që quhet pika G tek femrat dhe në eksitim maksimal ndihet sfungjerore dhe më e ngritur se strukturat e tjera të vendosura aty.  Kur kjo zonë stimulohet mund të prodhojë eksitim, orgazëm ose ejakulim femëror.

Koka

Goja

Buzët dhe gjuha janë tepër sensitive dhe mund të stimulohen nga puthjet apo prekjet. Kafshimi i buzës gjithashtu mund të provokojë stimulim.

Qafa

Qafa, zona e klavikulave dhe pjesa e prapme e saj janë shumë të ndjeshme dhe mund të stimulohen nga puthjet, prekjet apo përkëdheljet.  Disa njerëz i shijojnë edhe kafshimet e lehta në këtë zonë.

Veshët

Disa njerëz i konsiderojnë përshpërimat, apo frymëmarrjet e lehta pranë veshit relaksuese dhe epshndjellëse, ashtu sikurse edhe prekjen me gjuhë, kafshimet, përkëdheljet sidomos në pjesën e llapës së veshit apo prapa tij.

Kraharori

Areola dhe thithkat kanë përqëndrim të lartë të mbaresave nervore.  I gjithë gjoksi ka një rrjet mbaresash nervore, numri i të cilave nuk ndryshon në varësi të madhësisë së gjoksit.  Prandaj ndonjëherë një gjoks më i madh kërkon një stimulim më të madh.

Stimulimi intensiv i thithkave mund të provokojë prodhimin e oksitocinës dhe prolaktinës, të cilat mund të kenë një efekt sinjifikant në organet genitale të individit, në të tillë nivel saqë personat mund të arrijnë orgazmën vetëm nga stimulimi i thithkave.  Stimulimi me gishtërinj apo oral është një eksperiencë mjaft e këndshme  për shumë persona të të dyja sekseve.

Abdomeni dhe kërthiza

Shumë njerëz e konsiderojnë stimulimin (puthjet, kafshimet, gudulisjet, përkëdheljet, gërvishtjet) në zonën e barkut e sidomos pranë regjionit pubik mjaft të këndshme dhe eksituese.  Kërthiza është një nga zonat erogjene me sensitivitet mjaft të rritur.  Prekja me gishtërinj apo majën e gjuhës në zonën e kërthizës apo poshtë saj prodhon ndjesi erotike.

Sakrumi

Sakrumi, kocka triangulare e vendosur në bazën e shtyllës kurrizore gjithashtu konsiderohet zonë erogjene.

Krahët

Lëkura e krahëve e sidomos lëkura e butë e pjesës së brendshme të krahëve dhe pjesa e përparme e brrylit janë shumë sensitive ndaj stimulimit manual apo oral.  Përkëdhelja me gishtërinj, gjuhë, qerpikë (butterfly kissing) mund të nxisë eksitim dhe në disa raste  orgazëm pa kontakt direkt me zonat genitale.  Pjesa e përparme e brrylit është specifikisht sensitive për shkak të lëkurës së hollë, çka i bën mbaresat nervore më lehtësisht të aksesueshme nga kontakti i jashtëm.  Sensitiviteti i krahëve mund të reduktohet ose të përqëndrohet në një sipërfaqje më të vogël për shkak të muskujve/obezitetit ose mund të maksimizohet kur lëkura është shumë e hollë.

Aksilat

Disa i konsiderojnë aksilat (sqetullat) si zona erogjene pavarësisht densitetit të mbaresave nervore dhe folikujve të qimeve të ngjashme me pjesën tjetër të lëkurës.  Stimulimi i ekzagjeruar oral ose digital (me gishtërinj) është përgjegjës për përgjigjjen sensuale të rritur.

Gishtërinjtë

Majat e gishtave kanë shumë mbaresa nervore dhe reagojnë edhe ndaj prekjeve shumë të lehta, kafshimeve apo ledhatimeve me gjuhë. Pjesët anësore të gishtërinjve janë më pak sensitive, por gudulisen më shpejt. Majat e gishtërinjve të njerëzve janë zonat e dyta më sensitive të trupit pas gjuhës.

Këmbët

Kofshët janë shumë sensitive ndaj prekjes, sidomos pjesët e brendshme të tyre. Gjithashtu  prekja e lehtë e pjesës së prapme të këmbëve apo gjunjëve mund të krijojë ndjesi sensuale.

Shputat dhe gishtat e këmbëve

Shputat dhe gishtërinjtë e këmbës kanë përqëndrime të larta të mbaresave nervore. Gjithashtu një rol të rëndësishëm në ndjesitë sensuale të krijuara nga prekja e kësaj zone të trupit vjen prej faktit që zona e trurit që merr impulse nga prekja e këmbëve është shumë pranë me zonën e trurit që merr impulse nga prekja e organeve genitale.  Masazhimi i këmbëve, përkëdhelja, puthja apo kafshimi i gishtërinjve mund të prodhojë stimulim seksual. Gjithashtu gudulisja është shumë e lartë në këtë zonë.

 

Dr.Ardi Prushi

Përgatiti: Dr.Frisiana Mirashi

 

51

Masters & Johnson

Puna e William Masters dhe Virginia Johnson ka dhënë një kontribut të madh në kuptimin më të qartë të seksualitetit njerëzor si nga ana shkencore dhe ajo sociale. Më poshtë do të flasim për punën e tyre kërkimore dhe se si ndikuan rezultatet e studimit të tyre në shoqëri.

Kush ishin Masters dhe Johnson?

Për kohën e sotme mund të duket si diçka e çuditshme, por ka ekzistuar një periudhë gjatë së cilës disa tema të caktuara nuk diskutoheshin në ShBA dhe as nuk studioheshin në akademi. Për shembull, seksi ka qenë një nga ato tema për të cilën nuk flitej lirisht dhe studiohej shumë përciptazi. Kjo ka qenë kështu deri në vitet 1950 kur William Masters nisi punën kërkimore mbi seksualitetin njerëzor.

William Masters ka qenë një gjinekolog amerikan i cili nisi punën e tij mbi seksualitetin në Universitetin e Uashington në vitet 1950. Ai ka drejtuar një studim vëzhgues mbi anatominë dhe fiziologjinë e marrëdhënieve seksuale dhe përgjigjes seksuale së bashku me asistenten e tij, Virginia Johnson.

Masters dhe Johnson u njohën në vitin 1957 kur William Masters punësoi Virginia Johnson  si asistenten e tij. Sipas autorit Thomas Maier, Masters dhe Johnson monitoroin në laborator vullnetarë të paguar gjatë marrëdhënieve seksuale. Ata u përfshinë edhe vet në studim si subjekte të tij dhe përfunduan duke u dashuruar me njëri-tjetrin. Maier pohoi se Masters dhe Johnson i kalonin shpesh pushimet e verës së bashku në shtëpinë e Masters ndërkohë që gruaja e tij, Libby dhe fëmijët udhëtonin. Gjithashtu në kohën kur martesës së Masters po i vinte fundi, Masters dhe Johnson udhëtonin bashkë çdo ditë të javës. Maier pohoi po ashtu se Masters kalonte më shumë kohë në laborator me kolegen e tij, Johnson se sa në shtëpi me fëmijët dhe gruan e tij. Masters u divorcua me gruan e tij të parë për t’u martuar me Johnson në vitin 1971. Masters dhe Johnson u divorcuan në 18 mars 1993. Pavarësisht kësaj ata vazhduan të punojnë së bashku.

Më parë, studimi i seksualitetit njerëzor (seksologjia) ka qenë një fushë e lënë pas dore për shkak të mendësisë që ekzistonte.

Alfred Kinsey dhe kolegë të tij në Universitetin e Indianës kishin publikuar më herët dy vëllime mbi sjelljet seksuale në vitet 1948 dhe 1953. Ato njihen si “Raportet e Kinsey” (Kinsey Reports) dhe të dyja kanë qenë revolucionare për kohën. Puna e Kinsey kishte të bënte me hetimin e shpeshtësisë në të cilën ndodhin një numër sjelljesh të caktuara në popullatë dhe ishte e bazuar në intervista personale, jo në vëzhgim laboratorik. Në ndryshim nga kjo, puna e Masters dhe Johnson ishte studimi i strukturës, psikologjisë dhe fiziologjisë së sjelljeve seksuale. Kjo u arrit duke vëzhguar në laborator masturbimet ose marrëdhëniet seksuale.

Fillimisht, pjesëmarrëset në studim ishin prostituta. Masters dhe Johnson shpjeguan se këto ishin një grup socialisht i izoluar, kishin njohuri mbi seksin dhe kishin dëshirë të mernin pjesë në studim. Nga 145 prostituta që morën pjesë, vetëm një pjesë e vogël u vlerësuan më tej mbi anatominë e gjenitaleve dhe përgjigjet fiziologjike. Në studime të mëvonshme u rekrutuan 382 femra dhe 312 meshkuj nga komuniteti. Pjesa më e madhe e tyre ishin të bardhë, me arsim të lartë dhe çifte të martuara.

Përveç gjithë punës shkencore, Masters dhe Johnson u përpoqën që të sillnin një ndryshim në mënyrën se si shoqëria e shihte seksin. Ata i paraqitën rezultatet e tyre në një mënyrë të tillë që e paraqiste seksin si një aktivitet i natyrshëm dhe i shëndetshëm që duhet shijuar dhe konsideruar si një burim kënaqësie dhe intimiteti.

Në periudhën kur ata kryen studimet, u lejua përdorimi i metodave që nuk ishin përdorur më parë dhe që nuk janë përdorur më që atëherë.

 

Dr. Ardi Prushi

Përgatiti: Eleni Koça