53

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale

Sa i zakonshëm është seksi i dhimbshëm?

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale është shumë e zakonshme – gati 3 në 4 gra kanë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale  gjatë jetës së tyre. Për disa gra, dhimbja është vetëm një problem i përkohshëm; për të tjerat, është një problem afatgjatë.

 

Dhimbja gjatë seksit mund të jetë një shenjë e një problemi gjinekologjik, siç janë kistet  në vezore ose endometrioza. Dhimbja gjatë seksit gjithashtu mund të shkaktohet nga problemet me përgjigjen seksuale, të tilla si mungesa e dëshirës (ndjenja e dëshirës për të bërë seks) ose mungesa stimulimit seksual (ndryshimet fizike dhe emocionale që ndodhin në trup si rezultat i stimulimit seksual )

 

 

Ku ndihet dhimbja gjatë seksit?

Ju mund të ndjeni dhimbje në vulvën tuaj, në zonën që rrethon hapjen e vaginës tuaj (e quajtur vestibule), ose në brendësi të  vaginës. Perineumi është një vend i zakonshëm i dhimbjes gjatë seksit. Ju gjithashtu mund të ndjeni dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, rajonin e legenit, mitër ose në  fshikëzën urinare.

 

Kur duhet të shoh një profesionist të kujdesit shëndetësor në lidhje me seksin e dhimbshëm?

Nëse keni dhimbje të shpeshta ose të forta gjatë seksit, duhet të shihni një mjek obstetër-gjinekolog ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor. Është e rëndësishme të përjashtoni shkaqet gjinekologjike që mund të shkaktojnë dhimbjen tuaj. Mjeku juaj  gjithashtu mund t’ju ndihmojë të kuptoni  problemet me përgjigjen seksuale.

 

 

Çfarë i shkakton problemet e reagimit seksual?

Arsyet e mëposhtme janë ndër më të zakonshmet:

Gjendja juaj mendore – Emocione të tilla si frika, faji, turpi, ose sikleti për të bërë seks mund ta bëjnë të vështirë relaksimin. Kur nuk mund të relaksoheni, stimulimi është i vështirë dhe si rrjedhoje shoqërohet me dhimbje. Stresi dhe lodhja mund të ndikojnë në dëshirën tuaj për të bërë seks.

 

Probleme në marrëdhënien në çift – Problemet me partnerin tuaj mund të ndërhyjnë në përgjigjen tuaj seksuale. Një problem i zakonshëm  është një mospërputhje në nivelin e dëshirës së secilit prej partnerëve për të kryer marrëdhënie seksuale.

 

Ilaçet – Shumë ilaçe mund të zvogëlojnë dëshirën seksuale, përfshirë disa metoda  kontraceptive. Shumë ilaçe kundër dhimbjes gjithashtu mund të ulin dëshirën seksuale.

 

Kushtet mjekësore dhe kirurgjikale – Disa gjendje mjekësore mund të ndikojnë në mënyrë indirekte në përgjigjen seksuale. Këto kushte përfshijnë artritin, diabetin, kancerin dhe sëmundjet  e tiroides. Disa gra që kanë bërë operacion zbulojnë se kjo ndikon në imazhin e trupit të tyre, gjë që mund të zvogëlojë dëshirën e tyre për seks.

 

Partneri juaj – Nëse partneri juaj ka një problem seksual, kjo mund t’ju bëjë të  shqetësoheni. Nëse partneri juaj po merr një ilaç për  disfunksion erektil, ai mund të ketë orgazmë të vonë, e cila mund të çojë në marrëdhënie të gjata dhe të dhimbshme.

 

 

Cilat lloje të kushteve gjinekologjike mund të shkaktojnë dhimbje gjatë seksit?

 

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale mund të jetë një shenjë paralajmëruese e shumë sëmundjeve gjinekologjike. Disa nga këto kushte mund të çojnë në probleme të tjera nëse nuk trajtohen:

 

Çrregullime të lëkurës – Disa çrregullime të lëkurës mund të rezultojnë në ulcera ose çarje në lëkurën e vulvës. Dermatiti i kontaktit është një çrregullim i zakonshëm i lëkurës që prek vulvën. Është një reagim ndaj një substance irrituese, të tilla si sapunë të parfumuar, larës ose lubrifikantë. Mund të shkaktojë kruajtje, djegie dhe dhimbje. Trajtimi i çrregullimeve të lëkurës varet nga lloji i çrregullimit.

Vulvodynia – Ky është një çrregullim dhimbjeje që prek vulvën. Kur dhimbja kufizohet në vestibul (zona rreth hapjes së vaginës), ajo njihet si sindromi i vestibulitit vulvar (VVS). Ka shumë trajtime në dispozicion për vulvodyninë, përfshirë masat e vetë-kujdesit. Në disa raste, mjekimi ose operacioni mund të jenë të nevojshëm.

Ndryshimet hormonale – Gjatë perimenopauzës dhe menopauzës, ulja e niveleve të hormonit femëror estrogjenit mund të shkaktojë tharje vaginale. Terapia hormonale është një mundësi trajtimi. Përdorimi i një lubrifikanti gjatë seksit ose një hidratanti vaginal gjithashtu mund të jetë i dobishëm.

 

Vaginiti – Vaginiti, ose inflamacioni i vaginës, mund të shkaktohet nga një infeksion kërpudhor ose bakterial. Simptomat janë shkarkimi dhe kruajtja ose  djegia e vaginës dhe vulvës. Vaginiti mund të trajtohet me ilaçe

Vaginismus – Vaginismus është një tkurrje refleks (shtrëngim) e muskujve në hapjen e vaginës tuaj. Vaginismus mund të shkaktojë dhimbje kur përpiqeni të keni marrëdhënie seksuale. Vaginismus mund të trajtohet me forma të ndryshme terapie.

Lindja e fëmijës – Gratë që kanë pasur një episiotomi ose çarje në perineum gjatë lindjes mund të kenë dhimbje gjatë seksit që mund të zgjasin për disa muaj. Trajtimet përfshijnë terapi fizike, ilaçe ose kirurgji.

Shkaqe të tjera – Sëmundjet inflamatore të legenit, endometrioza dhe adezionet  janë të gjitha të lidhura me dhimbjen gjatë seksit.

 

 

A ka gjëra që një grua mund të bëjë vetë për të ndihmuar veten me dhimbjet gjatë seksit?

 

Nëse keni dhimbje gjatë seksit, shihni një ob-gyn ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor. Ekzistojnë gjithashtu disa masa të vetë-ndihmuese që mund të përpiqeni të lehtësoni dhimbjen gjatë seksit:

 

Përdorni një lubrifikant. Lubrifikantët e tretshëm në ujë janë një zgjedhje e mirë nëse përjetoni acarim ose ndjeshmëri vaginale. Lubrifikantët me bazë silikoni zgjasin më shumë dhe priren të jenë më të rrëshqitshëm sesa lubrifikantët e tretshëm në ujë. Mos përdorni vazelinë, vaj për fëmijë ose vaj mineral me prezervativë. Ato mund të shpërndajnë lateksin dhe të shkaktojnë çarjen e prezervativit.

 

Merrni kohë . Lini mënjanë një kohë kur as ju as partneri juaj nuk jeni të lodhur apo të shqetësuar.

Flisni me partnerin tuaj. Tregojini partnerit tuaj se ku dhe kur ndjeni dhimbje, si dhe cilat aktivitete ju duken të këndshme.

Provoni aktivitetet seksuale që nuk shkaktojnë dhimbje. Për shembull, nëse marrëdhënia seksuale është e dhimbshme, ju dhe partneri juaj mund të dëshironi të përqendroheni në seksin oral ose masturbimin reciprok.

Provoni aktivitete jo seksuale, por sensuale, si masazhi.

Merrni hapa për qetësimin e dhimbjeve para seksit: zbrazni fshikëzën tuaj, bëni një banjë të ngrohtë ose merni një ilaç kundër dhimbjeve pa recetë para marrëdhënieve seksuale.

Për të lehtësuar djegien pas marrëdhënieve seksuale, aplikoni akull ose një pako xhel të ngrirë të mbështjellë në një peshqir të vogël në vulvë.

 

 

Përpunoi: Ina Çala
Dr. Ardi PRUSHI

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *