62

Aknet dhe cikli menstrual!

Përpos ndryshimeve të humorit, dhimbjeve dhe përtacisë, e fundit gjë qe një vajzë me sindromin pre menstrual kërkon ëshë të shohë veten në pasqyrë per te zbuluar se I ka dalë një akne. Oh, jo! Përsëri!

Aknet menstruale, një sërë aknesh të cilat dalin në periudhën e menstruacioneve, janë të zakonshme për shumë femra. Sipas një studimi në arkivat e dermatologjisë rreth 63% e femrave me lekurë tendencë akneike, përjetojnë këto akne gjatë periudhës menstuale. Zakonisht fillojnë 10 ditë përpara dhe fillojnë të zbehen sapo gjakderdhja fillon.

 

Lidhja mes akneve dhe ciklit menstrual:

Cikli menstrual zgjat rreth 28 ditë. Të gjitha këo ditë janë të ndryshme në aspektin e ngjarjeve hormonale.

Në gjysmën e parë të ciklit, predominues është hormone estrogjen, ndëesa në gjysmën e dytë të tij, është progresteroni. Më pas nivelet e të dy hormoneve bien ne minimumet e tyre sapo gjakderdhja afron.

Ndërkohë që niveli I testosteronit (një hormone mashkullor I prodhuar në nivele të pakta nga femrat), qëndron I njejtë gjithë muajin.

Kjo do të thotë se përpara dhe gjatë menstruacioneve, testosteroni është me I lartë se nivelet e hormoneve femërore të cilat bien ne këtë periudhe. Te gjitha këto ndryshime që ndodhin në prapaskena me hormone, pasqyrohen edhe në lëkurë. Prodhohet sebiumi (një lëndë vajorë e cila shërben për të lubrifikuar lëkurën.)

E ndërkohë qe progresteroni rritet, lëkura “enjtet” dhe poret minimizohen, pra sebiumi në to, izolohet. Gjithashtu nivelet e larta të testosterone pranë kohës se menstruacioneve, indikojnë gjendrat sebace të prodhojnë më shumë yndyrë.

Për disa femra, yndyra sjell një lloj shkëlqimi te pëlqyeshëm, ndërsa për disa të tjera krijon një shtresë të bezdisur të trashë yndyre. Vaji siguron ushqim për bakterin P.acne. Ky bakter krijon akne  dhe inflamacion gjatë periudhës së menstruacioneve.

Fatëkeqësisht nuk mund të ndryshojmë lidhjen mes akneve dhe menstruacioneve, por mund të përfshijmë në rutinë disa gjëra që mund të bëjmë për to.

Veprimet praktike:

  • Shmang prekjen e fytyrës me duar
  • Pastro telefonin dhe mos e afro pranë faqeve kur flet
  • Mos konsumo duhan, duhani është factor ndihmues në të gjitha tippet e akneve
  • Ndërro shpesh këllëfët e jastëkut

Produktet qe duhet të përfshijmë në rutinë:

Acidi salicilkik- është një acid beta hidroksi, I cili ka dashuri për vajin. Futet thellë në pore dhe shkrin yndyrën në to.

Niacinamide- është vitamina B3 e cila balancon yndyrën dhe në përdorim afatgjatë I bën poret më pak evidente

Benzoyl peroxide- kremrat me benzoyl peroxide funksionojnë shumë mirë nëse aknet kanë dalë. Benzoyl peroxide I përthan ato dhe gjithashtu ka efekte antibakteriale. (kujdes: nuk është për lekurat e ndjeshme).

Pastrimi I dyfishtë I lëkures- me nje vaj ose uje micelar dhe më pas me larës ujor, ndihmon në pastrim efikas të lëkurës. Kështu edhe produktet që do vendosen më pas, do përthithen më mirë.

 

LËKURA JOTË GJATË CIKLIT:

Faza menstruale: dita 1-6

Progresteron I ulët- ulje e yndyrës

Estrogjen I ulet- ulje e mbrojtjes barrierës lëkurës

(lëkura mund të jetë sensitive, e thatë dhe dehidratuar)

Faza folikulare: dita 7-13

Estrogjen I lartë (me pikun e tij në ovulacion)

(lëkura është e hidratuar, barrierë e fuqishme dhe “cell turnover” të rritur. Lëkura eshte në ditët më të mira të saj)

Faza luteale: dita 14-28

Progresteron dhe testosterone I lartë- prodhohet më shumë yndyrë

(lëkura e thatë sheh shkëlqim, e yndyrshmja sheh akne)

 

Dr. Esi Kocaj