55

Cikli i reagimit seksual të njeriut

 

Cikli i përgjigjes seksuale të njeriut është një model me katër faza i përgjigjeve fiziologjike në trupin e njeriut ndaj stimulimit seksual, të cilat, sipas radhës, janë:

  1. Fazat e eksitimit,
  2. Rrafshnaltës (plateau),
  3. Orgazmës,
  4. Faza e zgjidhjes

 

Ky model i përgjigjes fiziologjike u formulua për herë të parë nga William H. Masters dhe Virginia E. Johnson, në librin e tyre të vitit 1966 “Përgjigja seksuale njerëzore”. Që nga ajo kohë, modele të tjera në lidhje me përgjigjen seksuale të njeriut janë formuluar nga disa studiues të cilët kanë kritikuar pasaktësi të caktuara në modelin e ciklit të përgjigjes seksuale të njeriut.

 

Faza e eksitimit (e njohur edhe si faza e zgjimit ose faza fillestare e eksitimit) është faza e parë e ciklit të reagimit seksual të njeriut, e cila ndodh si rezultat i stimujve fizikë ose mendorë erotikë, të tillë si puthja, të fantazuarit ose shikimi i imazheve erotike, që çon në eksitimin seksual. Gjatë kësaj faze, trupi përgatitet për marrëdhënie seksuale, duke çuar fillimisht në fazën e rrafshnaltës (plateau).  Ekziston një ndryshim i gjerë socio-kulturor në lidhje me preferencat për kohëzgjatjen e periudhës që paraprin marrëdhënien seksuale dhe metodat e stimulimit të përdorura.  Ndërveprimi fizik dhe emocional dhe stimulimi i zonave erogjene gjatë paralojës zakonisht krijon të paktën një eksitim fillestar fillestar.

 

Eksitmi në të dy gjinitë

Mes dy gjinive, faza e eksitimit rezulton në një rritje të rrahjeve të zemrës, ritmit të frymëmarrjes dhe një rritje të presionit të gjakut.  Një studim në 2006 zbuloi se eksitimi seksual në rreth 82% të femrave të reja dhe 52% të meshkujve të rinj lind ose shtohet nga stimulimi i drejtpërdrejtë i thithkave, me vetëm 7-8% që raportojnë se zvogëlon eksitimin e tyre.  Vasokongjestioni i lëkurës, i referuar zakonisht si skuqje seksuale, do të ndodhë në afërsisht 50-75% të femrave dhe 25% të meshkujve. Skuqja seksuale tenton të ndodhë më shpesh në kushte më të ngrohta dhe mund të mos shfaqet fare në temperatura më të ftohta.

 

Gjatë skuqjes tek femrat, njollat ​​rozë zhvillohen nën gjinj, pastaj përhapen në gjoks, bust, fytyrë, duar, thembra të këmbëve dhe ndoshta në të gjithë trupin. Vasokongjestioni është gjithashtu përgjegjës për errësimin e klitorisit dhe mureve të vaginës gjatë eksitimit seksual. Gjatë skuqjes seksuale tek meshkujt, ngjyrosja e lëkurës zhvillohet më pak në mënyrë të vazhdueshme sesa tek femra, por zakonisht fillon me epigastriumin (barkun e sipërm), përhapet në gjoks, pastaj vazhdon në qafë, fytyrë, ballë, shpinë dhe ndonjëherë, shpatullat dhe parakrahët. Skuqja seksuale zakonisht zhduket menjëherë pas shfaqjes së orgazmës, por kjo mund të zgjasë deri në dy orë dhe, ndonjëherë, do të ndodhë njëkohësisht djersitje intensive. Skuqja zakonisht zvogëlohet në drejtim të kundërt me rendin në të cilin u shfaq.

 

Një rritje në tonin e muskujve (miotonia) e grupeve të caktuara të muskujve, që ndodh vullnetarisht dhe pa dashje, fillon gjatë kësaj faze te të dy gjinitë. Gjithashtu, sfinkteri i jashtëm anal mund të kontraktohet rastësisht gjatë kontaktit (ose më vonë gjatë orgazmës pa kontakt).

 

Eksitimi tek meshkujt

Tek meshkujt, fillimi i fazës së eksitimit vërehet kur penisi ngrihet pjesërisht ose plotësisht, shpesh pas vetëm disa sekondash stimulimi erotik.  Ereksioni mund të humbasë pjesërisht dhe të rifitohet në mënyrë të përsëritur gjatë një faze eksitimi të zgjatur. Të dy testikujt tërhiqen lart drejt perineumit, veçanërisht tek meshkujt e rrethprerë ku ka më pak lëkurë në dispozicion për të akomoduar ereksionin. Gjithashtu, skrotumi mund të tendoset dhe trashet gjatë procesit të ereksionit.

 

Eksitim tek femrat

Tek femrat, faza e eksitimit mund të zgjasë nga disa minuta në disa orë. Fillimi i vazokongjestionit rezulton në fryrje të klitorisit të gruas, labia minora dhe vaginës. Muskuli që rrethon hapjen vaginale kontraktohet dhe mitra ngrihet dhe rritet në madhësi. Muret vaginale fillojnë të prodhojnë një lëng organik lubrifikues.  Ndërkohë, gjinjtë rriten pak në madhësi dhe thithkat bëhen të ngurtësuara dhe të ngritura.

 

Faza e rrafshnaltës (plateau)

Faza e rrafshnaltës është periudha e eksitimit seksual para orgazmës. Faza karakterizohet nga një qarkullim i shtuar i gjakut dhe rrahje zemre në të dy gjinitë, rritje e kënaqësisë seksuale me rritjen e stimulimit dhe rritje të mëtejshme të tensionit të muskujve. Gjithashtu, frymëmarrja vazhdon me një frekuencë të rritur.  Koha e zgjatur në fazën e rrafshnaltës pa përparim në fazën e orgazmës mund të rezultojë në fristrim seksual.

 

Rrafshnalta te meshkujt

Gjatë kësaj faze, sfinkteri i uretrës mashkullore kontraktohet (në mënyrë që të parandalojë përzierjen e urinës me spermën dhe të mbrohet nga derdhja retrograde) dhe muskujt në bazën e penisit fillojnë një tkurrje të qëndrueshme ritmike. Meshkujt mund të fillojnë të sekretojnë lëngun seminal ose lëngun para ejakulues dhe testikujt ngjiten më afër trupit.

 

Rrafshnalta te femrat

Faza e rrafshnaltës tek femrat është në thelb një vazhdim i të njejtave ndryshime të dukshme në fazën e eksitimit. Klitorisi bëhet jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe tërhiqet pak, dhe gjëndrat Bartholin prodhojnë lubrifikim të mëtejshëm. Indet e një të tretës së jashtme të vaginës fryhen, dhe muskuli pubokoksigeus shtrëngohet, duke zvogëluar diametrin e hapjes së vaginës. Masters dhe Johnson i referohen ndryshimeve që ndodhin gjatë fazës së rrafshnaltës si platformë orgazmike. Për ata që nuk arrijnë kurrë orgazmë, ky është kulmi i eksitimit seksual.

 

Faza e orgazmës

Orgazma përjetohet si nga meshkujt ashtu edhe nga femrat, duke i dhënë fund fazës së plateau-së së ciklit të përgjigjes seksuale. Orgazma shoqërohet me cikle të shpejta të tkurrjes së muskujve në muskujt e poshtëm të legenit, të cilët rrethojnë anusin dhe organet kryesore seksuale. Orgazmat shpesh shoqërohen me veprime të tjera të pavullnetshme, përfshirë vokalizimet dhe spazmat muskulare në zona të tjera të trupit dhe një ndjesi përgjithësisht euforike. Ritmi i zemrës është rritur edhe më tej. Praktikat tantrike të seksit mund të kërkojnë të zvogëlojnë qëllimin e arritjes së orgazmës, i cili shpesh është një qëllim i zakonshëm i marrëdhënieve seksuale.

 

Orgazma tek meshkujt

Tek meshkujt, orgazma zakonisht shoqërohet me ejakulim. Çdo nxjerrje shoqërohet me pulsime të vazhdueshme të kënaqësisë seksuale, veçanërisht në penis dhe ijë. Ndjesi të tjera mund të ndihen fuqishëm në pjesën e poshtme të shpinës. Konvulsionet e para dhe të dyta janë zakonisht më të fortat në ndjesi dhe prodhojnë sasinë më të madhe të spermës. Më pas, çdo tkurrje shoqërohet me një vëllim në rënie të spermës dhe një ndjesi më të butë kënaqësie.

 

Orgazma tek femrat

Gratë gjithashtu përjetojnë kontraktime të mitrës dhe vaginës. Orgazmat tek femrat mund të ndryshojnë shumë nga individi në individ. Ato zakonisht shoqërohen me një rritje të lubrifikimit vaginal, shtrëngim të mureve vaginale dhe kënaqësi të përgjithshme. Për disa gra, ekziston gjithashtu mundësia e ejakulimit të femrës (e quajtur edhe “squirting”).

 

Faza e zgjidhjes

Faza e zgjidhjes ndodh pas orgazmës dhe lejon që muskujt të relaksohen, presioni i gjakut të bjerë dhe trupi të ngadalësohet nga gjendja e tij e eksituar. Periudha refraktare, e cila është pjesë e fazës së zgjidhjes, është afati kohor në të cilin zakonisht një burrë nuk është në gjendje të orgazmojë përsëri, megjithëse gratë gjithashtu mund të përjetojnë një periudhë refraktare.

 

Zgjidhja tek meshkujt

Masters dhe Johnson përshkruan “rënien” e penisit në dy faza: Në fazën e parë, penisi zvogëlohet nga gjendja e tij e ngritur në rreth 50 përqind më të madh se gjendja e tij e dobët. Kjo ndodh gjatë periudhës refraktare. Në fazën e dytë (dhe pasi të ketë përfunduar periudha refraktare), penisi zvogëlohet në madhësi dhe kthehet të jetë i dobët. Në përgjithësi është e pamundur që burrat të arrijnë orgazmë gjatë periudhës refraktare. Masters dhe Johnson argumentojnë se kjo periudhë duhet të përfundojë para se meshkujt të eksitohen përsëri.

Edhe pse, për shkak të periudhës refraktare, është e rrallë që burrat të arrijnë orgazma të shumta,  disa burra kanë raportuar se kanë pasur orgazma të shumta, të njëpasnjëshme, veçanërisht pa ejakulim.  Orgazmat e shumta raportohen më shpesh tek meshkujt shumë të rinj sesa tek burrat e moshuar.  Tek meshkujt më të rinj, periudha refraktare mund të zgjasë vetëm disa minuta, por të zgjasë më shumë se një orë tek meshkujt e moshuar.

 

Zgjidhja tek femrat

Sipas Masters dhe Johnson, gratë kanë aftësinë të orgazmojnë përsëri shumë shpejt, për aq kohë sa të kenë stimulim efektiv. Si rezultat, ato janë në gjendje të kenë orgazma të shumta në një periudhë relativisht të shkurtër kohore. Megjithëse në përgjithësi raportohet se gratë nuk përjetojnë një periudhë refraktare dhe kështu mund të përjetojnë një orgazmë shtesë, ose orgazma të shumëfishta, menjëherë pas së parës,  disa burime thonë se të dyja gjinitë përjetojnë një periudhë refraktare sepse gratë gjithashtu mund të kalojnë një periudhë pas orgazmës në të cilën stimulimi i mëtejshëm seksual nuk prodhon eksitim.  Për disa gra, klitorisi është shumë i ndjeshëm pas kulmit, duke e bërë stimulimin shtesë fillimisht të dhimbshëm.  Pas orgazmës fillestare, orgazmat e mëvonshme për gratë gjithashtu mund të jenë më të forta ose më të këndshme kur stimulimi grumbullohet.

 

Ngjashmëritë dhe ndryshimet midis gjinive

Masters dhe Johnson argumentojnë se, pavarësisht nga disa dallime të vogla, përgjigjet seksuale si tek burrat ashtu edhe tek gratë janë thelbësisht të ngjashme. Sidoqoftë, studiuesit kanë treguar se ka shumë dallime midis burrave dhe grave për sa i përket përgjigjes së tyre.

Së pari, Masters dhe Johnson paraqitën një model për burrat, por tre modele të ndryshme për gratë. Ata deklaruan se përgjigja seksuale e meshkujve ndryshon vetëm sa i përket kohëzgjatjes; shfaqja e modeleve të ndryshme, pra, do të ishte e përsëritur. Gratë, nga ana tjetër mund të kenë përgjigje që ndryshojnë si në intensitet ashtu edhe në kohëzgjatje. Këto ndryshime mund të paraqesin probleme sepse psikologët kanë argumentuar se jo të gjithë i përshtaten këtij modeli; për shembull, shumica e grave nuk orgazmojnë gjatë marrëdhënieve seksuale penetruese.

Masters dhe Johnson gjithashtu barazojnë ereksionin e një burri me lubrifikimin vaginal të një gruaje gjatë fazës së eksitimit; Roy Levin thotë se ky vëzhgim është i rremë. Klitorisi i një gruaje është paralel anatomik me penisin e një burri. Si rezultat, ënjtja e klitorit do të ishte e barabartë me ereksionin e një burri.

Një aspekt tjetër është mungesa e përputhshmërisë midis eksitimit subjektiv seksual dhe eksitimit gjenital. Hulumtimi nga Meredith L. Chivers dhe J. Michael Bailey tregon se meshkujt kanë tendencë të tregojnë eksitim të veçantë për kategori; domethënë, ata eksitohen seksualisht nga gjinia e tyre e preferuar. Sidoqoftë, gratë tregohen jo-specifike: Organet gjenitale të tyre tregojnë eksitim si për gjinitë e preferuara ashtu edhe ato jo të preferuara. Edhe pse gratë raportuan se ishin ngacmuar në mënyrë subjektive, për shembull, një burrë dhe një grua që kryenin aktivitet seksual, organet gjenitale të tyre gjithashtu tregojnë eksitim seksual ndaj dy burrave që merren me aktivitet seksual, ndaj dy grave që e bëjnë këtë, dhe madje edhe ndaj kafshëve jo-njerëzore.

Në përgjithësi, modeli i Masters dhe Johnson duket të jetë një shembull më i mirë i reagimit seksual të burrave sesa të grave.