Histeroskopia! Realitet edhe tek ne.

 

Histeroskopia është procedura që përdoret për të ekzaminuar brendësinë e mitrës. Për të kryer këtë procedurë përdoret një histeroskop, që është një teleskop i pajisur me dritë dhe kamera në njërën anë. Imazhet dërgohen në një monitor të caktuar në mënyrë që mjeku të mund të shohë brendësine e mitrës. Histeroskopi depërton në mitër përmes vaginës dhe qafës së mitrës, që do të thotë se është një metodë minimalisht invasive.

Kur mund të kryhet histeroskopia?

Histeroskopia mund të përdoret për:

 1. Të kuptuar më shumë në lidhje me simptoma ose probleme si: perioda në sasi të madhe, gjakderdhje vaginale e pazakontë, dhimbje të legenit, aborte të përsëritura ose vështirësi në të mbeturin shtatzënë.
 2. Të diagnostikuar: fibroidet dhe polipet (masa jo-kancerogjene në mitër)
 3. Të trajtuar probleme si: heqja e fibroideve, polipeve, zhvendosja e IUDs, ngjitja e indeve intrauterine që mund të sjellë mungesë cikli dhe fertilitet të reduktuar.

Cfarë ndodh gjatë histeroskopisë?

Zakonisht, pas histeroskopisë pacientja mund të lërë spitalin brenda ditës. Anestezia mund ose jo të përdoret, me një prevalencë më të lartë të anestezisë lokale në rastet e përdorimit. Procedura zgjat 5 deri në 30 minuta.

A është e dhimbshme?

Kjo varion konsiderueshëm. Disa paciente ndiejnë pak ose aspak dhimbje, të tjera përjetojnë dhimbje të mëdha. Nëse ndiheni jo komfort, duhet t’ia bëni të ditur mjekut. Ky i fundit mundet lehtësisht ta ndërpresë procedurën.

Pas histeroskopisë:

Pjesa më e madhe e pacienteve janë të mundura t’i kthehen aktivitetit ditor normal 1 deri në 2 ditë pas histeroskopisë. Gjatë kësaj kohe:

-mund të vazhdoni regjimin tuaj ushqimor, pa asnjë ndryshim.

-mund të përjetoni dhimbje të ngjashme me ato premenstruale dhe/ose gjakderdhje në sasi të vogël- kjo nuk paraqet shqetësim për sa kohë sasia mbetet e vogël.

-duhet të shmangni kryerjen e marrëdhënieve seksuale për një javë ose derisa gjakderdhja të ndalojë, për të reduktuar riskun e marrjes së infeksioneve

Mjeku ndan me ju rezultatet ose gjetjet e procedurës para largimit tuaj nga spitali.

Rreziqet e histeroskopisë

Në të shumtën e rasteve, histeroskopia nuk paraqet rreziqe, megjithatë këto janë të pranishme si në çdo procedurë tjetër mjekësore. Disa prej rreziqeve janë:

 1. Dëmtim aksidental i mitrës: me probabilitet të ulët për të ndodhur, mund të kërkojë trajtim me antibiotikë ose në raste edhe më të rralla, ndërhyrje kirurgjikale për të riparuar dëmin.
 2. Dëmtim aksidental i qafës së mitrës: ndodh në raste të rralla dhe riparohet lehtësisht.
 3. Gjakderdhje e lartë përgjatë ose pas ndërhyrjes: kjo mund të ndodhë në rastet e përdorimit të anestezisë së plotë.
 4. Infeksion i mitrës: mund të sjellë si pasojë sekrecione vaginale me aromë, ethe dhe gjakderdhje në sasi të mëdha. Trajtohet me antibiotikë.
 5. Gjendje të fikti: prek 1 në 200 gra që i nënshtrohen histeroskopisë pa anestezi.

Duhet rikujtuar fakti se rreziqet që lidhen me këtë procedurë janë minimale dhe mjeku zgjedh ta performojë vetëm kur benefitet janë proporcionalisht më të larta se rreziqet e mbartura.

Alternativa të tjera përvec histeroskopisë:

 1. Ultratinguj të zonës së legenit: rezultati është prodhimi i imazhit të brendësisë së mitrës.
 2. Biopsi endometriale: një tub i ngushtë kalohet nga qafa e mitrës drejt mitrës, me qëllim marrjen e materialit nga mitra për ekzaminim.

Këto metoda nuk japin informacion të mjaftueshëm krahasuar me histeroskopinë dhe nuk mund të përdoren për të trajtuar probleme në të njëjtën mënyrë si histeroskopia.

Të përgatitesh për histeroskopi

Në javët para histeroskopisë mund të këshilloheni të:

-kryeni teste që përcaktojnë nëse mund të performohet procedura: teste gjaku ose shtatzënie.

-përdorni kontraceptivë në mënyrë që të parandaloni një shatzëni të mundshme.

-ndaloni duhanpirjen: rrit rrezikun për komplikacione nga anestezia.

Nëse histerospokia do të përdoret për eliminimin e fibroideve, zvogëlimi i përmasave të këtyre të fundit mund të bëhet paraprakisht.

Zgjedhja e anestezisë

Histeroskopia është një procedurë e shpejtë që zakonisht performohet lehtësisht pa nevojën e anestezisë. Ibuprofeni ose paracetamoli rreth një orë para procedurës reduktojnë diskomfortin pas saj. Në disa raste, anestezia lokale gjen përdorim. Në të tjera më të komplikuara, sic është heqja e fibroideve, anestezia e plotë është e nevojshme.

Në ditën e histeroskopisë

Nëse procedura do të kryhet nën anestezi të plotë, duhet të shmagni të ngrënën për disa orë para.

Anestezia lokale ju lejon të ushqeheni normalisht.

Në spital do ju kërkohet të largoni veshjen në pjesën e poshtme të trupit.

Kur t’i drejtoheni mjekut?

Kontaktoni menjëherë mjekun nëse:

 1. Keni dhimbje të forta që nuk reduktohen as me përdorimin e ibuprofenit ose paracetamolit.
 2. Keni gjakderdhje të konsiderueshme.
 3. Keni gjakderdhje në ngjyrë të hapur ose mpiksje gjaku.
 4. Keni sekrecione me aromë.
 5. Keni ethe.

Këto simptoma mund të jenë treguese të problemeve si infeksionet.

Dr. Ardi Prushi

Përshtati: Ajna Gjyla