44

Cfarë është “Cryptic Pregnancy”?

Një shtatzëni kriptike, e quajtur edhe një shtatzëni e fshehtë, është një shtatzëni që metodat konvencionale të testimit mjekësor mund të dështojnë për ta zbuluar. Shtatzënitë kriptike nuk janë të zakonshme, por nuk janë as të padëgjuara.

Mund të jetë tepër e frikshme dhe konfuze të zbuloni se jeni në të vërtetë shtatzënë në muajin e shtatë, tetë, nëntë. Disa gra me këtë gjendje madje befasohen nga dhimbjet e lindjes që janë “shenja” e tyre e parë e vërtetë e shtatzënisë.

Le të hedhim një vështrim më të afërt në simptomat, statistikat dhe historitë e kësaj shatëzanie të fshehtë.

Cilat janë simptomat e një shtatëzënie të fshehtë?

Për të kuptuar se si një shtatzëni e fshehtë mund të kalojë pa u vënë re, ju ndihmon të kuptoni se si duket një shtatzëni “normale” në fazat e saj të hershme. Në Shtetet e Bashkuara, shumica e njerëzve zbulojnë se janë shtatzënë brenda 5 deri 12 javëve.

Pas humbjes së një cikli menstrual, një test shatëzanie në përgjithësi do të tregojë një rezultat pozitiv. Testimi i mëtejshëm i urinës, një test gjaku dhe një Echo tek nje mjek obsteter gjinekolog do të konfirmojnë shtatzëninë. Shumica e njerëzve vërejnë simptoma të tilla si gjinjtë e butë dhe të fryrë, ndryshimet e humorit, lodhja dhe të përzierat herët gjatë tremujorit të parë.

Në rastet e  një shtatëzanie të fshehtë, asgjë nuk fillon zinxhirin e ngjarjeve që zbulon se jeni shtatzënë. Një test shtatzënie mund të rezultoj negativ edhe pasi të keni humbur periodat. Ju mund të ngatërroni përzierjen e hershme të shtatzënisë si malabsorbim. Ndoshta ju është thënë se keni infertilitet, ose periodat tuaja nuk vijnë rregullisht, që do të thotë se shtatzënia nuk është një mundësi që ju e merrni parasysh.

Sidomos nëse nuk keni qenë kurrë më parë shtatzënë, është e lehtë të hidhni poshtë simptomat e shtatzënisë si lëvizja e fetusit, shtimi i lehtë në peshë dhe lodhja si rezultat i zgjedhjeve dietike ose stilit të jetesës.

Nivelet e ulëta të hormoneve të shtatzënisë mund të nënkuptojnë që simptomat tuaja të shtatzënisë janë shumë të lehta ose gati të pamundura për tu vënë re.

 

Çfarë e shkakton një shtatëzani të fshehtë?

  • Sindromi Ovarian Polikistik (PCOS). Kjo gjendje mund të kufizojë fertilitetin tuaj, të krijojë cekuilibër hormonal dhe të shkaktojë cikël menstrual të parregullt.
  • Perimenopauza është koha kur periodatfillojnë të jenë gjithnjë e me të pa qëndrueshme derisa ndalen plotësisht, e cila shënon menopauzën. Simptomat e shtatzënisë si shtimi në peshë dhe luhatjet e hormoneve mund të imitojnë simptomat e perimenopauzës.
  • Pilulat e kontrollit të shatëzanisë dhe pajisjet intrauterine (IUDs) mund t’ju bëjnë të ndiheni të sigurt se një shtatzëni nuk është e mundur për ju, por pavarësisht efiksaitet të tyre asnjëra nuk ofron siguri 100%.
  • Është e mundur të mbeteni përsëri shtatzënë pas një shtatëzënie para se tju kthehen periodat. Meqenëse ushqyerja me gji dhe faktorët hormonalë mund të shkaktojnë që trupi juaj të vonojë ovulimin dhe periodat  për disa muaj pas lindjes, mund të supozoni se simptomat tuaja janë thjesht përshtatja e trupit tuaj me gjendjen e tij pas lindjes kur jeni në të vërtetë shtatzënë edhe një herë.

Si mund të jenë testet e shtatzënisë negative nëse jeni shtatzënë?

Testet e shtatzënisë dhe madje edhe echo mund të rezultojë negative nëse jeni duke përjetuar një shtatzëni të fshehtë. Arsyet pse do të ndryshojnë nga rasti në rast.

  • Nëse keni PCOS, periodat mungojnë, jeni jashtëzakonisht aktivë ose atletikë, ose keni lindur kohët e fundit:

Ju keni më shumë gjasa të keni hormone të luhatshme . Nëse nuk e keni perioda të rregullta, hCG (hormoni i shtatzënisë) mund të mos grumbullohet në mënyrë aq të rëndësishme sa tju dhënë  një test pozitiv shtatzënie.

  • Edhe një echo mund të dështojë për të gjetur një fetus në rritje nëse nuk është duke kërkuar në vendin e duhur. Nëse testimet e mëparshme kanë treguar se nuk jeni shtatzënë, është gjithashtu e mundur që një imazherist të mos kalojë shumë kohë duke kërkuar një fetus në rritje.
  • Nëse jeni miratuar të bëni një echo pavarësisht një testi negativ të shtatzënisë, është e mundur që ajo të mos shfaqet në tremujorin e parë për shkak të:

një parregullsi në vendin ku implantohet embrioni

mënyrës sesi është formuar mitra juaj

një gabim nga ana e teknologjisë me ultratinguj

Si është lindja gjatë një shtatëzënie të fshehtë?

Lindja në fund të një shtatëzënie kriptike do të jetë fizikisht e ngjashme me çdo shtatëzani tjetër. Ju si zakonisht do të keni kontraktime që ndihen si ngërçe të forta ndërsa qafa e mitrës do dilatohet për të qenë në gjendje të lindë fëmijën. Ajo që ndryshon nga lindja e zakonshme  është se ju mund të mos e prisni fare. Kjo mund të shkaktojë shqetësim të fortë psikologjik .

Shtatzënia kriptike është një gjendje e vërtetë, megjithëse është e pazakontë dhe disi e keqkuptuar. Nëse besoni se jeni shtatzënë, duhet të jeni të vetëdijshëm se metodat konvencionale të testimit të tremujorit të pare – testet e gjakut, testet e urinës dhe echo-të janë të sakta për shumicën e shtatzënive

Nëse vazhdoni të keni simptoma pas një testi negativ të shtatzënisë , diskutoni rrethanat tuaja specifike me një mjek të cilit i besoni. Duke pritur për një ose dy javë për të parë nëse simptomat tuaja do të qetësohen nuk do të dëmtojë fëmijën tuaj, por mos vononi të kërkoni përgjigje me muaj.

 

NENSI XHAXHO

 

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *